Nieuws

3 juni 2024

Vlaams minister Peeters neemt deel aan Wereldfietsdag in Limburg

Maandag 3 juni is het Wereldfietsdag en zet Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters de fietsers in de bloemetjes met enkele acties ter hoogte van gerealiseerde fietsprojecten. Minister Peeters heeft deze legislatuur sterk ingezet op het stimuleren van het fietsgebruik. De minister grijpt dit moment aan om het aantal getelde fietsers tijdens de eerste 5 maanden van 2024 op fietspaden langs Vlaamse gewestwegen bekend te maken. Met meer dan 80 telpalen houdt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het aantal fietsers bij. “We hebben nu al bijna 9 miljoen fietsers geteld over de verschillende locaties heen, gemiddeld zo’n 58.600 per dag. We hopen de komende maanden en zeker in de zomervakantie nog meer fietsers te verwelkomen”, aldus een tevreden minister Peeters. “We zien het fietsaandeel in onze verplaatsingen dan ook alsmaar stijgen. Vanuit Vlaanderen willen we die positieve fietstendens verder stimuleren door te investeren in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur. De fietstellers werken motiverend én leveren waardevolle informatie op voor het verdere fietsbeleid.”

Deze legislatuur werd er onder impuls van Vlaams minister Peeters dubbel zoveel geïnvesteerd in de fiets als vorige legislatuur, meer dan 1,4 miljard euro. Zo werd er van 2019 tot en met 2023 budget vastgelegd voor meer dan 1.600 km aan nieuwe en vernieuwde fietspaden. Daarnaast ondersteunt Vlaanderen ook de provincies en de lokale besturen in hun fietsambitie, onder meer met het Fietsfonds en Kopenhagenfonds, waarin heel wat extra middelen werden gepompt.

“Deze inspanningen zijn nodig om de fietsers de nodige veiligheid en comfort te bieden en hen te stimuleren om te kiezen voor de fiets. De eerste cijfers van de fietstelpalen zijn alvast positief en tonen aan dat er veel gefietst wordt. Zo toont recent onderzoek aan dat de Vlaming al 18% van zijn verplaatsingen met de (elektrische) fiets doet. De fietstelpalen verzamelen heel wat nuttige informatie. Ze brengen het verplaatsingsgedrag van de fietsers in kaart, en dat levert slimme en accurate beleidskeuzes op. Dankzij de fietstelpalen kunnen we ook meteen vaststellen wat het effect van nieuwe fietsinfrastructuur is”,zegt minister Peeters. “Bovendien hebben de fietstelpalen ook een motiverende functie. De tikkende teller op het display bekroont elke nieuwe fietser die voorbijkomt en geeft tegelijk ook een positief signaal aan de omgeving, namelijk dat de vele investeringen de moeite waard zijn.”

Tijdens de eerste 5 maanden van 2024 werden al bijna 9 miljoen fietsers geteld over de verschillende locaties heen. De meeste fietsers werden geteld aan de fietstelpaal ‘Leuven totem’ aan Stella Artois, gevolgd door de fietstelpaal aan de Kempische brug in Hasselt. Er werden ook 5% meer fietsers geteld in vergelijking met de eerste vijf maanden van 2023. Ook het daggemiddelde per maand is ten opzichte van 2023 gestegen met +9%. 

“Ondanks het slechte weer stellen we een toename van het aantal getelde fietsers vast voor de eerste vijf maanden van 2024. Dat is hopelijk veelbelovend voor de maanden die nog komen”, zegt Lydia Peeters.

Meer info

De fietstelpunten zijn fietstelpalen met display, maar ook onzichtbare fietstellussen. Hiermee kunnen we op een eenvoudige manier belangrijke info verzamelen.

Meer info op wegenenverkeer.be/wegen/fietsinfrastructuur/fietstelpunten

fietstelpalen.pdf

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief