Nieuws

21 november 2021

Vlaams minister Peeters opent nieuwe vrachtwagenparking aan industriezone Tongeren-Oost

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en burgemeester van Tongeren Patrick Dewael hebben op zondag 21 november de nieuwe vrachtwagenparking ter hoogte van het op- en afrittencomplex 32 van de E313 in Tongeren officieel geopend. Vlak naast de industriezone Tongeren-Oost, aan de huidige carpoolparking, is er door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een nieuwe parking aangelegd die plaats biedt aan 44 vrachtwagens. Vlaams minister Peeters voorzag hiervoor 1,69 miljoen euro. “Met dit project bieden we een antwoord op de stijgende vraag naar vrachtwagenparkings in de omgeving van industriezones en snelwegen in Vlaanderen”, zegt minister Peeters. “De overlegmomenten die ik per provincie met de lokale besturen en politiezones heb georganiseerd rond probleem- en aandachtspunten werpt met het realiseren van deze nieuwe parking dan ook zijn vruchten af.”

De afgelopen jaren vernieuwde AWV de omgeving van het complex 32 Tongeren, met o.a. nieuwe rotondes aan de op- en afritten. Deze ingrepen verbeterden er de doorstroming en de verkeersveiligheid aanzienlijk. De carpoolparking werd reeds eerder in gebruik genomen. De nieuwe vrachtwagenparking, die vandaag geopend werd, zal daaraan grenzen.

“Het bedraagt een investering van 1,4 miljoen euro voor de infrastructuurwerken, maar we hebben hier ook een sanitaire unit geplaatst voor een bedrag van 290.000 euro. Want het gebrek aan sanitaire voorzieningen is vaak een grote bekommernis van de transportsector, ook hier geven wij nu gehoor aan. Binnen de herinrichting van beide snelwegparkings in Boorsem zit ook het plaatsen van sanitaire units vervat”, duidt minister Peeters.

De ontsluiting van de nieuwe parking verloopt op dezelfde manier als bij de carpoolparking, namelijk via de rotonde aan de ontsluitingsweg naar industriezone Tongeren-Oost. De parking is vrij toegankelijk zijn en dit op een apart omheind terrein. 


Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters: Vorig jaar heb ik in alle Vlaamse provincies met gouverneurs, betrokken burgemeesters en politiekorpsoversten de transmigrantenproblematiek op snelwegparkings besproken. In onze provincie bleek vooral het gebrek aan capaciteit prioritair te zijn. Deze bijkomende parkeergelegenheid – vlak aan de autosnelweg – komt hieraan tegemoet. Met de investering in een nieuwe vrachtwagenparking met sanitaire voorzieningen in Tongeren spelen we in op de stijgende vraag naar parkeerplaatsen voor vrachtwagens in de regio.”
Burgemeester van Tongeren Patrick Dewael:We zijn tevreden dat de vrachtwagenparking nu geopend wordt. Dit is een belangrijke Vlaamse investering voor de bedrijven gevestigd in onze stad, maar ook voor onze mobiliteit. Door de ligging ter hoogte van het op- en afrittencomplex 32 van de E313, is dit het sluitstuk van de vernieuwing van het complex 32. De parking en de nieuwe rotondes aan de op- en afritten zorgen voor een verbeterde doorstroming en dus meer verkeersveiligheid.”

Naast infrastructurele maatregelen trekt minister Peeters in 2022 opnieuw 2 miljoen euro uit om de continuïteit van de bewakingsopdrachten op snelweg- & vrachtwagenparkings in Vlaanderen te waarborgen. Hoewel de handhaving van mensensmokkel en transmigratie tot de bevoegdheden van de Federale Wegpolitie behoort, wenst de minister ook hier haar steentje bij te dragen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief