Nieuws

1 december 2021

Vlaams minister Peeters over Brusselse plannen A12

“Aankondigingspolitiek zonder overleg heeft opnieuw geen kans op slagen”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters zal een formeel overleg vragen omtrent de Brusselse plannen over de A12. Dat zei minister Peeters vandaag in de plenaire vergadering van het Vlaams parlement. “De beslissing om de A12 te versmallen gebeurde zonder overleg met Vlaanderen”, aldus minister Peeters.Dit staat in schril contrast met het overleg dat Vlaanderen organiseert voor bijvoorbeeld de herinrichting van de R0. Mijn visie blijft: mobiliteit stopt niet aan de gewestgrenzen, Brussel is geen eiland.” Minister Peeters benadrukt dat als het overleg niet slaagt, ze niet anders zal kunnen dan juridische stappen ondernemen.

Vlaams minister Lydia Peeters moest de plannen van de Brusselse regering om de A12 te versmallen, vernemen via de pers. 

“Vanuit Vlaanderen organiseren wij intensief overleg over de afwikkeling van de Heizel en de Ring rond Brussel (R0)”, aldus minister Peeters. “Dat minister Elke Van den Brandt deze beslissing bekend maakte via de pers zonder overleg te plegen, is dan ook op zijn minst betreurenswaardig te noemen. Wij hebben nog geen enkele informatie ontvangen over de impact van deze beslissing op de Vlaamse pendelaar. Ons voor voldongen feiten plaatsen: dat kan niet.”

De Brusselse administratie toonde zich bereid tot overleg op 18 januari 2022 maar dat is voor minister Peeters te laat. 

“Ik ga formeel vragen om het overleg op te starten, zowel over de procedure die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volgt als over de concrete plannen. Ik vraag bovendien aan mijn administratie op basis van de exacte plannen om de impact objectief en modelmatig te bestuderen. Als dat overleg niet slaagt, dan is er maar 1 mogelijkheid: dan zullen we juridische stappen moeten nemen.

Voor minister Peeters kan het niet dat 30.000 Vlaamse pendelaars vanuit Antwerpen opeens geduwd worden in een vertrechtering op de A12 zonder dan ook maar vooraf enige berekening te doen. 

“Men kan pendelaars pas verleiden met duurzame alternatieven als die alternatieven er zijn. Ik denk dan aan onze fietstunnels, fietssnelwegen en fietsbruggen of onze investeringen in het hoogwaardig openbaar vervoer met het Brabantnet, waaronder de sneltram langs de A12. Ik roep minister Van den Brandt dan ook op om eerst werk te maken van de tramovereenkomst zodat de sneltram komende langs de A12 aansluit op het tramnet in Brussel.”

Foto © Belga Image

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief