Nieuws

6 oktober 2020

Vlaams relanceplan leidt tot fors meer investeringen in Limburgse fietspaden

Het Belang van Limburg | Het relanceplan van de Vlaamse regering omvat forse investeringen in mobiliteit. 885 miljoen euro gaat naar fietspaden, verkeersveiligheid en duurzaamheid. Maandag kondigde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in zijn septemberverklaring het relanceplan 'Vlaamse veerkracht' aan. Om de gevolgen van de coronacrisis en de daaropvolgende economische instorting aan te pakken, trekt Vlaanderen 4,3 miljard euro uit. Dat geld gaat vooral naar de zorgsector en het onderwijs, maar ook mobiliteit krijgt een forse financiële injectie.

'Het gaat in totaal om 885 miljoen euro. Dat geld verdelen we in drie gelijke stukken: een derde gaat naar de fietspaden, een derde naar verkeersveiligheid en een derde naar duurzaamheid.'

Dat de staat van de fietspaden ondermaats is, bleek vorige week nog uit het Fietsrapport van het Agentschap Wegen en Verkeer. Als we kijken naar de staat van de fietspaden naast de gewestwegen, is Limburg de slechtste leerling van de klas. Maar 39 procent van de fietspaden in Limburg is in acceptabele staat.

Daarom worden de fietsinvesteringen de komende jaren fors opgetrokken. Daar wordt zo'n 300 miljoen voor uitgetrokken.

Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) belooft dat een belangrijk deel van die investeringen naar Limburg zal gaan, gezien de slechte resultaten van het fietsrapport. Hoeveel dat exact zal zijn, wordt de komende weken beslist. Wat wel al vaststaat is dat van de 155 miljoen euro die erbij komt ten opzichte van 2020, er al een verdeling is gemaakt voor 75 miljoen daarvan. 

Van dat bedrag komt 20 miljoen euro naar Limburg: 5 miljoen voor de Grote Baan in Houthalen, waar de betonnen fietspaden worden vervangen door asfalt en verbreed, en 15 miljoen euro voor quick wins langs andere gewestwegen. Het gaat om het opbreken van slechte stukken en de vervanging door asfalt.

Verkeersveiligheid

Bovendien gaat een belangrijk deel van het relancebudget naar verkeersveiligheid. 'In Limburg wordt de parking langs de E314 in Boorsem in 2021 aangepakt en volgt later deze bestuursperiode de herinrichting van de parking langs de E313 in Diepenbeek', zegt Peeters.

Timmie van Diepen

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief