Nieuws

21 januari 2019

Vlaamse Belastingdienst neemt 12 elektrische controleauto’s in gebruik

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters overhandigde vandaag de sleutels van de gloednieuwe Nissan Leafs die de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) zopas heeft aangekocht. Het gaat om de grootste bestelling van batterij-elektrische wagens ooit door een Vlaamse overheidsdienst. De auto’s zullen worden ingezet bij controles. Minister Lydia Peeters: “Zero-emissiewagens zijn de toekomst. Met deze aankoop geeft VLABEL het goede voorbeeld. De vergroening van het wagenpark bij de Vlaamse overheid komt zo weer een stapje dichter bij haar doel.”

De Vlaamse overheidsdiensten beschikken elk over een eigen wagenvloot.Het Vlaamse Clean Power for Transport-plan bevestigt dat de Vlaamse overheid een voorbeeldfunctie heeft om het wagenpark te vergroenen tegen eind 2020. Volgens het Actieplan Mobiliteit Vlaanderen van Minister Homans moet elke overheidsdienst jaarlijks een aankoopaandeel van 7 procent (plug-in of batterij) elektrisch halen en 3 procent aardgas. Tegen eind 2020 gaat het om respectievelijk 10 en 7,5 procent. Met deze aankoop stijgt het aandeel elektrische wagens in de vloot van de Vlaamse Belastingdienst naar 15 procent, ruim boven het vooropgestelde doel.

Budget

VLABEL besliste vorig jaar om na de overname van de belasting op spelen en weddenschappen deze extra middelen ook te gebruiken voor de vergroening van zijn wagenpark. Zij kozen meteen voor 12 batterij-elektrische wagens van het type Nissan Leaf. De totale investering bedraagt 455.000 euro, bestickering inbegrepen.

De 12 wagens zijn verdeeld over drie locaties: 5 in Aalst, 4 in Gent en 3 in Antwerpen. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters overhandigde vandaag alvast de sleutels aan 5 inspecteurs in Aalst. Ze voegde er lovende woorden aan toe: “De Vlaamse Belastingdienst neemt de vergroening van zijn wagenpark even ernstig als haar kerntaken. Dat maakt van mij een uiterst tevreden minister.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief