Nieuws

8 november 2019

Vlaamse regering geeft groen licht voor nieuw taxi-landschap

De Vlaamse Regering heeft na twee principiële goedkeuringen in de vorige legislatuur nu een definitieve goedkeuring gegeven aan het taxibesluit na advies van de Raad van State. Het besluit van de Vlaamse regering past binnen de nieuwe mobiliteitsvisie 'basisbereikbaarheid' in Vlaanderen. Vanaf 1 januari zal er dus heel wat veranderen in het taxilandschap. De taxi wordt zo op de kaart gezet als een meer aantrekkelijk en toegankelijk vervoersmiddel.

De nieuwe regelgeving biedt opportuniteiten om de taxivloot te vergroenen. Taxivoertuigen leggen veel kilometers af, waarvan veel in en rond stedelijke gebieden en daarenboven beschikken ze over een grote zichtbaarheid in het straatbeeld. Ze vervullen een soort van publieke voorbeeldfunctie en kunnen ervoor zorgen dat mensen meer in aanraking komen met zero-emissievervoer.

Er blijft een perimeter van 200 meter gelden rond de standplaatsen zodat straattaxis geen klanten mogen oppikken binnen de perimeter. Verder mogen taxi’s nu hun tarieven zelf kiezen. Verder komt er 1 vergunning voor de vier bestaande soorten van taxi’s.

“Er gaat meer aanbod zijn en taxi’s gaan meer bewegingsvrijheid krijgen om te rijden. Passagiers zullen zich nu sneller en makkelijker verplaatsen. Daarbij zorgen we voor een vergroening van de taxi-sector doordat nieuwe ingeschreven voertuigen moeten voldoen aan groenere normen”, aldus Vlaams Minister van mobiliteit Lydia Peeters.

We gaan een omslag krijgen doordat mensen de taxi nu vlotter kunnen nemen. Nu is een taxi vaak duur en soms moeilijk bereikbaar. Het nemen van een taxi zal makkelijker verlopen. Dat is ook een veiligere optie, denk maar aan een avondje uit. Ook wordt het in de toekomst (vanaf 1 juli) mogelijk een taxi te bestellen via een app. Verder zullen de tarieven meer transparant worden.

“Kortom we streven naar een hoger en gedeeld taxigebruik en dat strookt ook met onze plannen van meer duurzame mobiliteit”, aldus nog Minister van mobiliteit Lydia Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief