Nieuws

23 juni 2020

Vlaamse rijscholen zijn volop op zoek naar rijlesgevers

Heel wat Vlaamse rijscholen hebben openstaande vacatures voor rijlesgevers. Het tekort heeft vooral te maken met de toenemende vraag naar rijschoolopleidingen maar ook door de vergrijzing in de sector. Wie rijlesgever wil worden, kan vanaf juli een online opleiding volgen. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) wil de oproep naar nieuwe lesgevers ondersteunen en hun belangrijke rol binnen verkeersveiligheid benadrukken: “Een kwaliteitsvolle rijopleiding begint bij de basis en daarvoor heb je goed opgeleide lesgevers nodig. Daarom gaan we onderzoeken welke initiatieven we kunnen nemen om voor een vlotte en kwalitatieve instroom te zorgen. Rijlesgevers spelen immers een cruciale rol in ons streven naar een betere verkeersveiligheid”.

Rijlesgeven gaat veel verder dan enkel de voorbereiding voor het rijexamen, lesgevers coachen hun kandidaten om op een verantwoordelijke manier deel te nemen aan het verkeer. Lesgevers worden ook ingezet om verkeersveiligheidsprojecten en terugkommomenten te geven. Daarnaast moeten zij tijdens lesmomenten ook de nodige aandacht schenken aan de technologische evoluties van een voertuig en hoe de kandidaten hier op een correcte manier mee moeten omgaan.

Niet alleen rijlesgevers voor de auto

De sector kampt eveneens met een tekort aan lesgevers voor de vrachtwagen- en busopleidingen. Bovendien is het beroep van vrachtwagenchauffeur al jaren een knelpuntberoep waardoor de druk op de rijscholen toeneemt om meer chauffeurs op te leiden.De relevantie van een rijlesgever voor de arbeidsmarkt is dus groot, zeker nu de huidige coronacrisis heeft aangetoond dat transport een cruciale sector is. Er is ook een tekort aan motorlesgevers door de grote vraag naar motoropleidingen. De motor is immers een steeds vaker gekozen alternatief voor het woon-werkverkeer.

Omscholing

Wie rijlesgever wil worden dient zich eerst om te scholen en examens (schriftelijk en mondeling) af te leggen die afgenomen worden door de overheid (Departement Mobiliteit en Openbare Werken Vlaanderen). Verschillende opleidingsverstrekkers geven binnenkort opleidingscursussen.Zo starten er begin juli reeds online opleidingen en vanaf begin september worden op verschillende locaties in Vlaanderen de opleidingen aangevat. Ieder cursustraject wordt voorafgegaan door een vrijblijvende infosessie waarbij geïnteresseerden een volledige uiteenzetting krijgen over het profiel van rijlesgever, de wettelijke voorwaarden, de opleidingscursus, stage, tewerkstellingsmogelijkheden en verloning.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Er zijn op korte termijn ongeveer 300 vacatures, op middellange termijn kan dit oplopen tot duizend. Daarom doe ik nu reeds een warme oproep aan geïnteresseerden om de website www.rijlesgever.be te consulteren. Op deze website vind je alle praktische informatie en data waarop je in jouw regio de voorbereidende lessenreeksen kan aanvatten”.

Meer info over de infosessies en opleidingscursussen: www.rijlesgever.be

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief