17 september 2024
Fietstellers tonen stijging in fietsverkeer naar school en werk
Lees meer
Nieuws
18 juli 2020
De Vlaamse Regering heeft groen licht gegeven voor een grootschalig kunstproject in het RivierPark Maasvallei. Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur brengen samen met de Maaslandse gemeenten de komende jaren kunst naar de Maasvallei.
Toerisme Vlaanderen voorziet via een projectsubsidie van 600.000 euro aan het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) de laatste vereiste cofinanciering voor dit grootschalige kunstproject. In het voorjaar van 2021 worden de eerste namen van (inter)nationale kunstenaars bekend gemaakt. In de loop van 2021-22 zullen de eerste resultaten van dit meerjarig project op het terrein zichtbaar zijn. De totale kostprijs van het project bedraagt 2.875.000 euro gedragen door het Vlaams Fonds voor Culturele Infrastructuur, Toerisme Vlaanderen, de Maaslandse gemeenten en externe partners.
De verbindende Maas
Het RivierPark Maasvallei is één groot landschapspark dat zich uitstrekt van Lanaken tot Kinrooi. Door hun eeuwenoude geschiedenis, maar vandaag ook via wandel- en fietsroutes of veerpontjes, zijn de Maasdorpjes en de 20 natuurgebieden aan beide oevers van de Maas nauw met elkaar verbonden. De rivier is op papier een grens, maar voor bewoners van de Maasvallei is het de levensader van een grensoverschrijdend rivierlandschap met heel wat overeenkomsten aan weerszijden van de rivier.
Een verbindende Maas dus. Dat is meteen ook de uitdaging voor kunst, design en architectuur: waar en hoe maken we nieuwe verbindingen, die tijdelijk of permanent in dialoog gaan met fenomenen in de Maasvallei? Zo zijn er de grote fenomenen van grensvervaging, de rivierdynamiek, of de grootschalige grindindustrie. Maar ook meer specifieke verhalen kunnen kunstenaars aanspreken.
Kunst, design en architectuur als blikopeners voor het landschap
Het landschap draagt eeuwenoude ontwikkelingen in zich: van biodiversiteit en klimaat, van landgebruik en cultuur, van wandelen en fietsen. Al die facetten staan centraal in de werking van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM). Ook hedendaagse kunst, design of architectuur hebben er een plek. Het zijn de blikopeners die je anders laten kijken en onzichtbare verhalen aan de oppervlakte brengen. Ze voegen een nieuwe dimensie toe en verrijken zo de plek, inhoudelijk of vormelijk. Daarom slaan RLKM en Z33 de handen in elkaar en werd een projectfinanciering aangevraagd. Na een eerdere toezegging door de minister van Cultuur om middelen uit het Fonds voor Culturele Infrastructuur vrij te maken, legt minister van o.a. omgeving en toerisme Zuhal Demir nu de nodige cofinanciering op tafel. De cofinanciering van 600.000 euro zal via een projectsubsidie van Toerisme Vlaanderen aan het Regionaal Landschap worden overgemaakt voor de periode 2020-2022.
Minister & burgemeester van Dilsen-Stokkem Lydia Peeters: ”Ik ben erg tevreden dat het project ‘Kunst in de open ruimte’ ism Z33 in de Maasvallei nu groen licht krijgt. De vijf Maaslandse gemeenten hebben zich geëngageerd voor dit project; dat Vlaanderen nu het resterende bedrag zal vrijmaken zorgt ervoor dat het project nu kan worden gerealiseerd. Samen met mijn Maaslandse collega’s zijn we al enkele jaren dit dossier aan het trekken om zodoende het Maasland een economische en toeristische boost te geven. Het zal weer een extra troef zijn voor het Rivierpark Maasvallei en bijdragen aan de versterking van de regio”.
Minister Zuhal Demir: “Uit onderzoek van de UHasselt blijkt dat toerisme een belangrijke economische return is van de ontwikkeling van het RivierPark Maasvallei. Hier is verregaand geïnvesteerd in rivierverruiming en natuurontwikkeling. Nu telt dit landschapspark jaarlijks tussen 780.000 en 1.100.000 bezoekers, die als hoofdreden natuurbeleving, wandelen en fietsen aangeven. Het landschap en de natuur leveren zo geld én jobs op. Met deze beslissing willen we het toerisme aan de Maas verder op de kaart zetten. Kunst in de open ruimte boort extra potentieel aan voor de beleving van de Limburgse troeven zoals groen en rust, door er een laag bovenop te leggen. Ook in Borgloon, door het project ‘pit’ van Z33, was er een rechtstreekse economische impact op het toerisme, tot op vandaag trouwens. Investeren in het landschap is dus investeren in toerisme”.
Een duurzame samenwerking
De beslissing van de Vlaamse Regering maakt dat het project nu echt kan beginnen. Het doel is om kunst te realiseren die verbindend werkt en die een lokale gemeenschap versterkt. Dat vraagt om een grote samenwerking tussen bevolking, kunstenaar, ontwerper en andere partners. Die duurzame werkwijze is het handelsmerk voor elk geslaagd project in de open ruimte. Een grote betrokkenheid zorgt ervoor dat het kunstwerk ook lang na realisatie een positieve invloed op de omgeving blijft uitoefenen. Alsof het er altijd al was. Volgens diezelfde werkwijze zette Z33 vanaf 2011 het project 'pit' in Borgloon-Heers en de Unie Hasselt-Genk op. Vele werken zijn tot op vandaag te bewonderen.