Nieuws

14 februari 2020

Vlaanderen neemt haar verantwoordelijkheid via private beveiligingsfirma om de veiligheid te garanderen op snelwegparkings

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken (Open Vld) reageert in de Commissie Mobiliteit op het artikel in Knack over de verlenging van het contract met het privébewakingsbedrijf voor de beveiliging van snelwegparkings. “Elke overheid moet zorgen dat ze de openbare veiligheid garanderen binnen haar bevoegdheid. Ik ben als minister van Mobiliteit bevoegd voor de veiligheid op de snelwegparkings, de verlenging van het contract tot eind oktober 2020 draagt bij aan het veilig gebruik van deze parkings door vrachtwagenchauffeurs en andere gebruikers” , zegt minister Lydia Peeters.

2 miljoen euro om beveiliging verder te zetten

Minister Lydia Peeters heeft op 27 november 2019 in het Vlaams parlement vermeld dat de Vlaamse regering 2 miljoen euro heeft vrijgemaakt om de beveiliging van de snelwegparkings te garanderen door het inzetten van privébewakingsagenten. “Ik zou dit budget liever anders inzetten, maar veiligheid is en blijft cruciaal. Als minister van Mobiliteit wil ik dat vrachtwagenchauffeurs en automobilisten zich veilig kunnen parkeren en hun rust kunnen nemen. Ik blijf hier binnen mijn bevoegdheid aan werken” , zegt Lydia Peeters.

Openbare veiligheid waaronder ook de transmigratieproblematiek blijft een federale materie. Vandaar dat de private bewakingsfirma in eerste instantie met de federale wegpolitie samenwerken en deze laatste ook de eerstelijnsevaluatie doen. Er zijn vijf teams van privébewakingsagenten actief op onze snelwegparkings, zo een team bestaat uit twee bewakingsagenten en één bewakingshond. De federale politie is inzake de operationele inzet het enige aanspreekpunt voor derden. Daarnaast heeft het Agentschap Wegen & Verkeer, de federale politie en de private bewakingsfirma regelmatig overleg over deze werking

Probleem niet verschuiven

“Het sluiten van bepaalde snelwegparkings is geen optie, dit zou enkel leiden tot een verschuiving van het probleem naar andere snelwegparkings of woonwijken. Los daarvan moeten vrachtwagenchauffeurs en automobilisten hun rust tijdig kunnen nemen, de vraag is dan waar” , aldus Lydia Peeters. De minister gaf in de commissie aan dat ze al een overleg heeft gehad met haar federale collega minister van Binnenlandse zaken en Veiligheid Pieter De Crem omtrent de aanhoudende problematiek en de samenwerking tussen de federale politie en de privébewakingsfirma. Minister Lydia Peeters benadrukte in de commissie dat ze een nauw contact met lokale besturen en de gouverneurs in deze materie cruciaal blijft vinden.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief