Nieuws

30 april 2020

Vlaming moet ook de (deel)fiets op

De Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn is klaar voor meer passagiers vanaf 4 mei. Dat verzekerde Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) donderdag in het Vlaams parlement. Tegelijkertijd wil ze ook inzetten op andere vervoersmodi. Minister Peeters werkt samen met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde aan een campagne om het gebruik van fietsen, deelfietsen en andere deelsystemen meer "in the picture" te zetten.

Vanaf volgende week maandag zullen wellicht heel wat mensen terug het openbaar vervoer nemen. Op 4 mei gaat de eerste fase van de exitstrategie uit de coronalockdown immers in, waardoor veel werknemers mits de nodige maatregelen rond hygiëne en sociale afstand terug aan de slag kunnen op de werkvloer.

"De VVM De Lijn is ten volle voorbereid op die heropstart.De normale dienstverlening keert vanaf maandag terug, en vandaag zijn 25.000 mondmaskers geleverd, die snel verdeeld worden onder het personeel." ,zegt Lydia Peeters in de commissie Mobiliteit. De Lijn verwacht vanaf 4 mei overigens nog niet meteen een enorme toestroom, omdat de focus op telewerk en essentiële verplaatsingen voorlopig van kracht blijft.

Lydia Peeters wil de Vlaming ook richting deelfietsen en andere deelsystemen sturen en wil dit aanmoedigen. Haar administratie werkt samen met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde aan een uitgebreide campagne gericht op het gebruik van fietsen in woon-werk en woon-schoolverkeer, waarbij ook deelsystemen "in the picture" komen.

De minister had al contact met Blue-bike, dat deelfietsen aanbiedt aan de meeste grote treinstations, om te bekijken hoe er eventueel extra maatregelen genomen kunnen worden om verspreiding van het coronavirus te vermijden, al zou het risico relatief beperkt zijn. Blue-bikes worden bijvoorbeeld gemiddeld één keer per dag uitgeleend, gemiddeld voor acht uur lang en worden geregeld ontsmet.

- Belga

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief