Nieuws

18 februari 2019

Voorlopige bandingfactor zet licht op groen voor nieuw zonnepark in Dilsen-Stokkem

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters heeft in een ministerieel besluit de voorlopige bandingfactor van 0,279 vastgelegd voor het zonnepark Vliegasstort Terhills in de stad Dilsen-Stokkem. Op basis van de voorlopige bandingfactor krijgt de investeerder een idee van de steun waar hij recht op heeft. Na de aflevering van de omgevingsvergunning wordt de definitieve bandingfactor toegekend. Lydia Peeters: “Met een relatief lage ondersteuning slagen de initiatiefnemers er toch in een mooi nieuw zonnepark met een piekvermogen van 1,35 MW te realiseren. De opgewekte stroom zal onder meer door het toekomstige vakantiepark worden gebruikt.”

Om grote zonneprojecten te realiseren, blijft steun nodig van de Vlaamse overheid. Sinds de hervorming van het certificatensysteem in 2013 werd er in eerste instantie geen enkel groot zonnepark met een vermogen groter dan 750 kW meer gebouwd. Toen is ook beslist om de steun per project toe te kennen op basis van een bandingfactor. Dat is de variabele factor waarmee de prijs van de groenestroomcertificaten mag worden vermenigvuldigd om een project rendabel te maken. Het systeem voorkomt tegelijk oversubsidiëring.

Het Vlaams Energieagentschap besliste nu dat het PV-project Vliegasstort Terhills voorlopig een bandingfactor van 0,279 krijgt, wat overeenkomt met ongeveer 25,95 euro per opgewekte MWh voor een periode van 10 jaar. Dat is zowat de helft minder dan zonneprojecten met een kleiner piekvermogen (tot 750 kW).

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Dit project bewijst dat het ook voor bedrijven steeds makkelijker en ook goedkoper wordt om hernieuwbare energie-installaties te plaatsen. Steun van de Vlaamse overheid blijft nodig voor de rendabiliteit, maar we vermijden oversubsidiëring.”

Zuidopstelling

Het zonnepark Vliegasstort Terhills zal een zuidopstelling krijgen en 1,35 MW vermogen hebben. Het vakantiepark, waarvan Terhills NV ook eigenaar is, zal een deel van de geproduceerde elektriciteit afnemen. Het resterende deel zal op het net worden geplaatst.

Lydia Peeters: “Vlaanderen heeft meer grote zonneprojecten van meer dan 750 KW nodig. Dit project toont aan dat het kan gerealiseerd worden met relatief lage steun.”

Bron foto: Terhills social media

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief