Nieuws

27 maart 2023

VSV lanceert nieuwe campagne voor veilige start motorseizoen

26 maart, Dag van de Motorrijder

Mechelen, 26 maart 2023 – Drie kwart van de Vlaamse autobestuurders vindt dat het moeilijk is om de snelheid van motorrijders correct in te schatten, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Zeven op de tien erkennen dat het moeilijk kan zijn om motorrijders tijdig op te merken. Twee keer kijken alvorens een maneuver uit te voeren, kan helpen om ongevallen met motorrijders te voorkomen. Daarom lanceert Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters samen met de VSV op de Dag van de Motorrijder een nieuwe campagne die automobilisten aanspoort om te “kijken kijken" en zo élke motorrijder te zien.

Motorrijders: kwetsbare doelgroep

Het voorjaar is voor veel motorrijders hét moment om na een winterstop opnieuw de baan op te gaan. Zowel voor automobilisten als voor motorrijders is het dan dubbel uitkijken om ongevallen te vermijden. Door hun smalle profiel vallen motorrijders immers minder goed op in het verkeer en laten autobestuurders zich vaak verrassen door een motorrijder die “plots” opduikt. In meer dan de helft (53%) van alle letselongevallen met motorrijders gaat het om een botsing met een personenwagen, zo blijkt uit een analyse van de Vlaamse ongevallencijfers door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. In 2021 vielen daarbij 14 dodelijke slachtoffers, of 47% van alle verkeersdoden onder motorrijders (30). (1)

Moeilijk te zien voor autobestuurders

Een nieuwe bevraging van de VSV toont aan dat een meerderheid van de Vlaamse automobilisten zich bewust is van de risico’s: 77% vindt motorrijders kwetsbaarder dan autobestuurders, 75% zegt dat het soms moeilijk is om hun snelheid in te schatten en 70% erkent dat het soms moeilijk is om motorrijders op tijd te zien. Verder vindt 74% dat een tweede keer kijken alvorens een maneuver uit te voeren veel kan helpen om een aanrijding met een motorrijder te voorkomen, 71% geeft aan dit (bijna) elke rit te doen.

Bij jonge bestuurders is het risicobewustzijn echter minder aanwezig: slechts 67% van de 18- tot 29-jarigen vindt motorrijders kwetsbaarder dan automobilisten, 68% erkent dat het moeilijk kan zijn om hun snelheid in te schatten en 62% vindt dat het soms moeilijk kan zijn om ze tijdig te zien. (2)

“Vooral bij de minder ervaren chauffeurs is er dus nog ruimte voor verbetering” zegt Werner De Dobbeleer (VSV). “Kijken kijken” komt trouwens niet alleen de veiligheid van motorrijders, maar ook die van andere gemotoriseerde tweewielers ten goede.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Om de verkeersveiligheid van motorrijders te verhogen blijven we inzetten op sensibiliseringscampagnes en evenementen zoals de ‘Dag van de Motorrijder’. Want motorrijders mogen er dan stoer uitzien met hun helm en lederen outfit, ze zijn kwetsbaarder dan ze eruitzien. Ze hebben geen beschermende carrosserie en lopen daardoor een hoog risico op zware verwondingen bij een aanrijding. En onder elke helm zitten mensen met vrienden en familie die van hen houden. Bij het begin van het motorseizoen willen we iedereen daarom eraan herinneren om goed uit te kijken. Door heel eenvoudig twee keer te kijken alvorens je een maneuver uitvoert, kan je een motorrijder sneller opmerken en zo ongevallen voorkomen. ‘Kijken kijken’ helpt om élke motorrijder en bromfietser te zien en zo levens te redden.”

Nieuwe campagne: motorrijders, kwetsbaarder dan ze eruitzien

Van 26 maart tot 30 april voert de VSV een nieuwe affichecampagne langs de Vlaamse hoofdwegen. Op twee verschillende affiches zien we telkens een motorrijder prominent in beeld, met daarbij de slogan “kijken kijken om elke motorrijder te zien”.

De affiches worden ondersteund door een uitgebreide online campagne. Daarin onder meer een video die uitlegt wat “kijken kijken” in de praktijk betekent.

Dag van de Motorrijder en trainingen

Op zondag 26 maart organiseert de VSV in samenwerking met de Vlaamse overheid en tal van andere partners de zesde editie van de Dag van de Motorrijder. Op 19 locaties in Vlaanderen zijn motorrijders de hele dag welkom voor een gratis technisch nazicht van hun motorfiets en kunnen ze aansluitend hun rijvaardigheden opfrissen tijdens het behendigheidsparcours. Ervaren motorinstructeurs staan klaar met handige tips en tricks voor een veilige start van het motorseizoen.


Verder heeft de VSV voor motorrijders een uitgebreid aanbod van trainingen defensief motorrijden onder de noemer Ready to Ride. Voor wie in

groep rijdt, zijn er ook opleidingen

tot erkend VSV-wegkapitein.

Meer informatie:
www.dagvandemotorrijder.be
www.readytoride.be
Alle campagnemateriaal is beschikbaar op www.veiligverkeer.be
__________

(1) Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Jaarrapport Verkeersveiligheid 2021. Detailcijfers voor 2022 zijn nog niet beschikbaar.
(2) Online panelbevraging bij een representatieve steekproef bij 632 autobestuurders tussen 18-54 jaar in Vlaanderen, uitgevoerd door Ipsos in opdracht van de VSV, januari 2023.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief