Nieuws

17 september 2021

Week van de Mobiliteit: Lydia Peeters stapt en trapt mee tijdens 15de Strapdag

“De auto blijft op stal met een aangename, rustige en veilige schoolomgeving tot gevolg”

Vrijdag 17 september staat de 15de Strapdag op de schoolkalender, duizenden leerlingen stappen en trappen naar school. De auto blijft op stal met een aangename en veilige schoolomgeving tot gevolg. Tijdens de Strapdag opent Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters samen met de leerlingen van BVS De Horizon in Zonhoven de nieuwe schoolstraat. “De schoolstraat werd gerealiseerd via de subsidie ‘Veilige Schoolomgeving’. We maakten al meer dan 1.000 schoolomgevingen veiliger in bijna 200 Vlaamse steden en gemeenten. Een totale investering van 6,6 miljoen euro waarbij de actieve weggebruiker centraal staat, net zoals in mijn nieuwe Verkeersveiligheidsplan”, zegt minister Peeters.

Steden en gemeenten kunnen de subsidie ‘Veilige Schoolomgeving’ aanvragen voor snel uitvoerbare ingrepen die de verkeersveiligheid in schoolomgevingen verhogen. “De lokale besturen zijn belangrijke partners in het verhogen van de verkeersveiligheid”, zegt minister Peeters.Zij weten best waar er gevaarlijke punten zijn op hun grondgebied. De werken moeten zich binnen een straal van 100 meter van de schoolpoort bevinden. Voor elke geïnvesteerde euro, leggen wij vanuit Vlaanderen een euro bij.”

Dat minister Peeters deze cijfers aankondigt op de nationale Strapdag in kader van de ‘Week van de Mobiliteit’ is geen toeval. Op deze dag stappen en trappen leerlingen uit bijna 1.400 basisscholen naar school. Dit jaar worden ook de secundaire scholen betrokken. “Veel kinderen wonen op minder dan 3 km van school en toch valt de keuze op de auto. Met de Strapdag willen we hier verandering in brengen, door de leuke aspecten van stappen en trappen in de verf te zetten”, aldus Lydia Peeters.

Veilige schoolroutes

Naast de schoolomgevingen wil minister Peeters ook werk maken van veilige schoolroutes, hiervoor voorziet ze 30 miljoen euro. Vorig jaar raakten gemiddeld 8 jongeren per dag onderweg naar school gewond in een verkeersongeval (cijfers VIAS). Via de subsidie ‘veilige schoolroutes langs gemeentewegen’ kunnen lokale besturen de knelpunten op de schoolroutes langs gemeentewegen aanpakken. Sinds maart 2021 hebben al 21 lokale besturen een subsidie toegekend gekregen voor maar liefst 45 schoolroutes. “Onveilige kruispunten en fietsroutes zijn vaak voorkomende klachten van fietsers én de reden waarom ouders hun kinderen niet met de fiets naar school laten gaan. Deze legislatuur wil ik de verkeersveiligheid in schoolomgevingen én op schoolroutes drastisch verhogen”, duidt Peeters.

Daarnaast bevroeg minister Peeters steden en gemeenten rond knelpunten op schoolroutes langs gewestwegen. Resultaat: 89 lokale besturen dienden 822 knelpunten in. “Tijdens de zomermaanden pakte AWV al verschillende knelpunten aan via quick wins, deze werken lopen nu nog door”, zegt minister Peeters. “Een 70-tal knelpunten komen na onderzoek in aanmerking voor één van mijn subsidies, anderen worden meegenomen in een grotere werf of worden nu verder onderzocht door mijn administraties.”

Subsidie ‘Veilige schoolomgevingen’ opgedeeld per provincie

Provincie

Aantal gemeenten en steden

Aantal schoolomgevingen

West-Vlaanderen

48

306

Oost-Vlaanderen

34

216

Antwerpen

54

342

Vlaams-Brabant

38

178

Limburg

22

136

Totaal (Vlaanderen)

196

1178

Subsidie ‘Veilige schoolroutes’ opgedeeld per provincie

Provincie

Aantal gemeenten en steden

Aantal schoolroutes

West-Vlaanderen

10

23

Oost-Vlaanderen

4

10

Antwerpen

2

2

Vlaams-Brabant

3

8

Limburg

2 (Zonhoven en Zutendaal)

2

Totaal (Vlaanderen)

21

45

Knelpunten op schoolroutes langs gewestwegen opgedeeld per provincie

Provincie

Aantal ingediende knelpunten

Aanpak via Quick Wins

Komen in aanmerking voor subsidie schoolroutes of subsidie veilige schoolomgevingen

Nog in onderzoek of onderdeel van een grote werf

West-Vlaanderen

159

48

10

101

Oost-Vlaanderen

163

75

20

68

Antwerpen

204

75

21

108

Vlaams-Brabant

111

63

3

45

Limburg

185

102

15

68

Totaal (Vlaanderen)

822

363

69

390



Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief