Nieuws

20 september 2022

Week van de Mobiliteit: minister Peeters nodigt studenten uit om het openbaar vervoer uit te proberen

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wil meer studenten richting het openbaar vervoer krijgen en zo verder werk maken van de modal shift. “De start van het nieuwe academiejaar en de Week van de Mobiliteit zijn de uitgelezen kans om studenten te laten proeven van ons openbaar vervoer”. Minister Peeters heeft daarom besloten om iedere Limburgse hogeschool of universiteitsstudent de kans te geven om een week lang de bus kosteloos te gebruiken. Deze actie komt tot stand in samenwerking met De Lijn en met Universiteit Hasselt, PXL en UCCL.

Deze week, van 16 tot en met 22 september 2022, is het de Week van de Mobiliteit. Vlaanderen staat een week lang samen met de rest van Europa in het teken van duurzame mobiliteit. In dit kader lanceert minister Peeters een probeeractie in samenwerking met vervoersmaatschappij De Lijn en de Limburgse hoger onderwijsinstellingen.

Elke student kan via zijn onderwijsinstelling een ticket kosteloos ophalen dat een week lang geldt op alle vervoersmiddelen van De Lijn. Het ticket is een week geldig vanaf het moment van de eerste ontwaarding. 

Vandaag neemt men in Limburg, meer dan in andere provincies, de auto voor veel verplaatsingen. Zeker van en naar onze onderwijscampussen in Hasselt en Diepenbeek pendelen iedere dag duizenden mensen. Hier willen we de shift naar meer verplaatsingen met zowel de fiets als het openbaar vervoer een duwtje in de rug geven”, aldus minister Peeters. “Het opzet is om de studenten te laten proeven van ons openbaar vervoer en ze zo te verleiden om ook in de toekomst gebruik te maken van dit duurzame vervoersmiddel.”

Start academiejaar & werken Kempische brug

Met de start van het academiejaar is er ook terug meer verkeershinder merkbaar rond Hasselt. De Vlaamse Waterweg nv werkt momenteel zowel aan de verhoging van de Kempische brug als de herinrichting van het kruispunt van de Genkersteenweg en de Kempische Steenweg. Daarbovenop vindt ook de kermis in Hasselt plaats. 

“Er is dus heel wat gaande in en rond Hasselt dat een invloed heeft op de verschillende verkeersstromen. Daarom dat ik met deze actie hoop veel (nieuwe) studenten aan te moedigen om de wagen wat vaker te laten staan en om het openbaar vervoer uit te proberen”, zegt minister Peeters.

Samenwerking met Limburgse Hogescholen en universiteit

“Duurzaamheid is één van de centrale beleidsprioriteiten aan Universiteit Hasselt. We stimuleren daarom al jaren het gebruik van het openbaar vervoer of de fiets bij onze studenten, bijvoorbeeld door het gedeeltelijk terugbetalen van een busabonnement of het aanbieden van een huurfiets en fietsherstellingen tegen een heel voordelig tarief. Deze nieuwe actie van Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters is een mooie extra stimulans voor onze studenten van UHasselt om het aanbod van het openbaar vervoer te (her)ontdekken en hopelijk de beslissing te nemen om de wagen vaker aan de kant te laten”, aldus Bernard Vanheusden, rector Uhasselt.
“Hogeschool PXL zet volop in op de fiets en op het openbaar vervoer. Zo voorzien we - naast de campuspas en de ondersteuning van de sociale dienst ook extra mobiliteitsondersteuning. Dat ze nu kunnen proeven van een hele week bus is hiervoor een leuke extra incentive, die het belang van de duurzame modal shift andermaal onderstreept!”, zegt Ben Lambrechts, algemeen directeur Hogeschool PXL.
“Voor de hogeschool van de Moving Minds zijn duurzame keuzes evident. We kunnen alleen maar blij zijn met dergelijke initiatieven die jongeren helpen om duurzame keuzes te maken”, besluit Marc Vandewalle, algemeen directeur van Hogeschool UCLL.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief