Nieuws

2 augustus 2023

Wegen en Verkeer test 965 dynamische zone 30-borden voor veilige start schooljaar

Vlaanderen telt 965 dynamische zone 30-borden in het beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Die lichten tijdens schooldagen op om het verkeer rond scholen veiliger te maken. Op 2 augustus werken deze borden alsof het een gewone schooldag is. Zo kan AWV testen of alle borden naar behoren werken en eventuele herstellingen uitvoeren zodat alles tegen het nieuwe schooljaar perfect werkt.

We zijn halfweg de vakantieperiode. Tijd voor het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om de 965 dynamische zone 30-borden in haar beheer aan scholen te testen. De dynamische zone 30-borden lichten op bij het begin en op het einde van de schooldag, telkens zo’n 45 minuten. Ze verlagen in de buurt van scholen tijdelijk de snelheid op gewestwegen naar 30 km/u. Dit maakt de schoolomgevingen veiliger.

AWV test op 2 augustus de werking van alle 965 borden om zeker te zijn dat ze goed functioneren wanneer de scholen binnen een aantal weken openen. Waar nodig, worden ze hersteld.

Borden werken op ritme van school

Dynamische zone 30-borden werken op maat van scholen. Elke school geeft online de eigen lestijden in en die informatie stroomt door naar het bord in de buurt. Vaste verlofperiodes zijn standaard ingevuld, maar ook in het weekend en tijdens vakanties kunnen scholen de borden activeren, denk bijvoorbeeld aan opendeurdagen.

“Veiligheid staat bij mij op nummer één. Zeker als het aankomt op de veiligheid van de allerzwaksten zoals kinderen en jongeren op weg naar school. De snelheid verlagen naar 30 km/u is een van de manieren om de verkeersveiligheid aan scholen te verbeteren. Op drukke gewestwegen werken dynamische zone 30-borden vaak beter dan vaste borden. Door enkel de snelheid te verlagen wanneer het nodig is, groeit het begrip en houden mensen zich beter aan de limiet. Dankzij deze test zorgen we voor een veilige start op 1 september,” stelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief