Nieuws

18 mei 2021

Werkbezoek minister Peeters regio Midwest en Zuid-West-Vlaanderen

Op dinsdag 18 mei bracht Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters een aantal werkbezoeken in Zuid-West-Vlaanderen en de regio Midwest. Watergebonden bedrijvigheid en verkeersveiligheid stonden centraal. De minister bracht o.a. een bezoek aan de Terminal in Roeselare en onthulde het definitief ontwerp van de Leiewerken in Menen. In het kader van veilige schoolroutes en schoolomgevingen bracht de minister ook een bezoek aan Staden en Avelgem.

Staden

Minister Peeters startte samen met burgemeester Francesco Vanderjeugd in Staden waar twee levensgrote beelden ‘Tom en Lilly’ bij de oversteekplaats op het kruispunt Vijfwegen onthuld werden. De kleurrijke poppen manen bestuurders aan om alert te blijven in de schoolomgeving. Het kruispunt op het gehucht de Vijfwegen kreeg recent een grondige opknapbeurt. Niet alleen de rijweg werd aangepakt, maar ook de verkeersveiligheid voor de stappers en trappers werd verhoogd. Goed voor een investering van 170.000 euro, waarvan 25.000 euro via de subsidie veilige schoolomgeving. “Verkeersveiligheid is voor mij een topprioriteit, met bijzondere aandacht voor de zwakke weggebruiker. Met de heraanleg van dit kruispunt in Staden werken we samen met het lokaal bestuur een gevaarlijke verkeerssituatie, vooral voor de schoolgaande jeugd, weg. Kinderen moeten zich op een veilige manier naar school kunnen verplaatsen”, zegt Peeters.

Roeselare

In Roeselare bezocht de minister de River Terminal Roeselare waarbij ze het belang van de opwaardering van het Kanaal Roeselare-Leie benadrukte. De opwaardering past binnen het project Seine-Schelde en omvat de renovatie en/of heraanleg van kaaimuren en oevers, de herbouw van bruggen, de verdieping van het kanaal en een verhoging van de sluiscapaciteit in Ooigem. De opwaardering zal binnenvaart met klasse Va-schepen met een laadvermogen tot 3.000 ton mogelijk maken. ”Met De Vlaamse Waterweg nv investeren we nu al 13,1 miljoen euro in de opwaardering van het Kanaal Roeselare-Leie en de vernieuwing van de bedrijfsinfrastructuur, naast ook een fors bedrag aan onderhoudsmiddelen. Die investeringen zullen het voor de ondernemingen in de kanaalzone nog aantrekkelijker maken om hun transportproces duurzamer te hertekenen en te kiezen voor vrachtvervoer via het water” zegt minister Peeters. “Tegelijk zorgen we ervoor dat de omgeving van de waterweg herleeft met kwalitatieve openbare ruimte, groenaanleg en comfort voor fietsers en wandelaars.”

Menen

Daarna trok de minister naar Menen voor de onthulling van de eerste definitieve ontwerpbeelden van de centrumbrug en de nieuwe publieke ruimte aan beide Leie-oevers. “Wie in Menen woont, werkt, winkelt of er langs het jaagpad fietst, kan er niet naast kijken: het einde van de eerste afbraakwerken is in zicht. Via grote toekomstbeelden op het terrein krijg je al een idee van hoe het er gaat uitzien. Met de tijdelijke invulling van de braakliggende terreinen die De Vlaamse Waterweg mee mogelijk maakt, wordt de vrijgekomen ruimte ook een beetje tastbaar,” zegt minister Peeters. “Met dit voorproefje van het nieuwe Menen aan de Leie tonen we dat de Leiewerken zoveel meer zijn dan investeren in vrachtvervoer via het water of nieuwe bruggen bouwen tussen wijken. Het is ook meewerken aan de toekomst van de stad en in tussentijd zorgen voor een bruisende zomer.”

Avelgem

Afsluiten deed de minister in Avelgem waar ze samen met burgemeester Lut Deseyn en Sabrina Isenbaert langs vier knelpunten op schoolroutes langs gewestwegen in Avelgem fietste. “Eind 2020 heb ik lokale besturen opgeroepen om knelpunten op veel gebruikte schoolroutes op de gewestwegen in kaart te brengen. Avelgem diende 4 knelpunten in. Als minister vind ik het belangrijk om ter plaatse te komen en met mijn eigen ogen te zien hoe de verkeerssituatie is. Door mijn bezoek ben ik meer dan ooit overtuigd: de eerste drie knelpunten pak ik in het komende jaar nog aan. Voor het vierde knelpunt is nog bijkomend onderzoek nodig maar ook dat volg ik op de voet op”, aldus Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief