Nieuws

7 augustus 2023

Werken aan de Boudewijnlaan in Diepenbeek voor trambusverbinding tussen Hasselt en Maasmechelen zijn gestart

Vandaag zijn in Diepenbeek de werken gestart voor de aanleg van de vrije bedding voor de trambus tussen Hasselt en Maasmechelen. De werken situeren zich op de Boudewijnlaan (N702). “Hiermee starten we de tweede werf voor de aanleg van een vrije bedding op het trambustracé tussen Hasselt en Maasmechelen, de Spartacus lijn 2. Dat is één van quick wins die we uitvoeren samen met de werken aan de Koning Boudewijnlaan om de elektrische trambus zo snel mogelijk te kunnen inzetten”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Op het stuk van de Boudewijnlaan (N702) vanaf de Ginderoverstraat tot aan de N76 wordt een deel van het trambustracé aangelegd. Eerder startten werken op de Koning Boudewijnlaan in Hasselt. Het volledige tracé aanleggen vraagt heel wat studiewerk, procedures en investeringen. De realisatie is daarom opgedeeld in verschillende fases. Zo kan de trambus in 2024 al op de eerste stukken in een vrije bedding rijden.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters is blij met deze tweede schop in de grond: “We zijn verheugd dat de werken aan de Boudewijnlaan nu ook van start zijn gegaan. Deze vrije trambusbedding is een belangrijke stap naar efficiënter en duurzamer openbaar vervoer tussen Hasselt en Maasmechelen. Met de aanleg van de vrije bedding streven we ernaar om de reistijd te verkorten en de mobiliteit in de regio te verbeteren. We zetten ons in voor een groenere toekomst en investeren daarom ook in het groene karakter van de omgeving door 109 extra bomen aan te planten in de middenberm.”
Burgemeester van Diepenbeek Rik Kriekels juicht de werken toe: “De start van de werken aan de Boudewijnlaan is een mijlpaal voor Diepenbeek. We verwelkomen de trambus, hij zorgt voor een betere bereikbaarheid van onze gemeente en voor duurzamer transport, zowel voor de bewoners als onze studenten."

Vrije trambusbusbedding

“Er komt een vrije trambusbedding door de pechstrook langs weerszijden van de weg om te vormen en de middenberm een beetje te versmallen.  De toplaag van het asfalt wordt afgefreesd en op enkele plaatsen wordt de volledige baan opengebroken. Het wegdek wordt anders ingericht: in de twee richtingen komt een dubbele rijbaan met een eigen bedding voor de bus”, duidt minister Peeters. “Tegelijk wordt ook het groene karakter van de omgeving versterkt en worden er 109 extra bomen aangeplant in de middenberm.” 

Zowel aan de noord- als zuidzijde worden de invoegstroken van de Havenlaan verlengd. Aan de op- en afrit naar de Lentestraat en de Kempenstraat tot aan het kruispunt met de Westerring verbreden de baanvakken. Zo kunnen zowel autoverkeer als de trambus er op een veilige manier rijden. De volledige linkerrijstrook wordt hierbij vernieuwd. Tussen de Ginderoverstraat en de Havenlaan zal je 90 km/u mogen rijden.  

Praktisch

De werken starten 7 augustus en zullen duren tot en met november 2023. De werken verlopen in verschillende fasen. Tijdens de eerste fase gebeuren de werken op de buitenberm. De afslagstrook richting E313 van Hasselt naar Genk zal afgesloten worden. Het verkeer richting de E313 zal naar de Ford garage moeten rijden om daar te keren en zo de E313 op te rijden. De oprit van de Havenlaan richting Hasselt en richting Genk zal verlengd worden. Hierdoor zal de oprit verkort worden tijdens de werken.

Bij alle locaties waar gewerkt wordt aan de buitenberm zal het verkeer op één rijstrook in elke richting rijden gedurende de eerste fase. Daarnaast zullen ook kleinere werken in de grachten worden uitgevoerd, maar hierbij blijven we op de pechstrook waardoor de hinder beperkt zal zijn.

Begin september gaat de tweede fase in. Tijdens deze fase gebeuren de werken op de middenberm. Een rijstrook wordt doorgestoken door de middenberm en wordt aan de andere kant van de weg gezet. De pechstroken zullen gebruikt worden als rijbanen, waardoor steeds twee rijbanen in elke richting zijn.

De derde en laatste fase zal telkens een weekend per rijrichting in beslag nemen. Hierbij wordt een rijrichting volledig afgesloten tijdens het weekend van vrijdagavond 22 uur tot maandag ochtend 6u. Dan wordt de volledige baan gefreesd en geasfalteerd. Aan de andere kant van de weg zal een 2x1 rijstrook in elke richting zijn.

Meer info over de werken en de trambus op https://hovhasseltmaasmechelen.be/.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief