Nieuws

21 januari 2022

Werken aan nieuwe Verapazbrug van start

Op 14 februari start Het Agentschap Wegen en Verkeer met de langverwachte bouw van de Verapazbrug in Gent. De nieuwe brug over het Handelsdok verbindt de Muidelaan met de Afrikalaan. Zo verbetert de verkeerssituatie in het noorden van Gent sterk, ontlasten we de Dampoort en is de R4-Oost binnen twee jaar vlotter bereikbaar.

18 miljoen euro voor een veilige, Kleine Ring rond Gent

De nieuwe brug komt over het Handelsdok en verbindt de Muidelaan met de Afrikalaan. Dankzij die verbinding verlegt het Agentschap Wegen en Verkeer de Kleine Ring (R40) naar de Afrikalaan en Koopvaardijlaan en worden zo de wijken Muide, Meulestede en Dampoort ontlast van doorgaand verkeer dat de R4-Oost wil bereiken. Met de bouw van de Verapazbrug investeert Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken fors om de Gentse mobiliteit en leefbaarheid te verbeteren. 

“De Vlaamse regering investeert 18 miljoen euro in de bouw van de Verapazbrug. Het project gaat veel breder dan enkel het creëren van een verbinding over het Handelsdok. De nieuwe Verapaz brug geeft ons namelijk de mogelijkheid om de mobiliteit in deze zone te sturen en zo de leefbaarheid te verbeteren. Zo dragen we ook verder bij aan de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel Nieuwe Dokken”, duidt Vlaams minister Lydia Peeters.

Veiliger fietsen en vlotter autoverkeer

Op dit moment rijdt autoverkeer dat van op de R40 de R4 wil bereiken via Muidepoort, Muidebrug, Voormuide en de Pauwstraat naar de Vliegtuiglaan. Dit zorgt voor onveilige verkeerssituaties en overlast in de wijk Muide. 

“Met de komst van de nieuwe Verapazbrug zorgen we ook voor een veilige en vlotte verbinding richting de R4. De brug zal niet enkel eentje zijn voor de automobilisten maar ook voor fietsers en voetgangers. In beide richtingen van de brug voorzien we namelijk brede comfortabele fietspaden. Naast de bouw van de nieuwe brug investeren we ook in meer groen langs de kades van het Handelsdok en de aanleg en vernieuwing van fietspaden, fietslussen en fietsoversteken in de omgeving. We willen zorgen voor een vlotte verbinding en vooral ook voor een verhoogde verkeersveiligheid, leefbaarheid en stadsvernieuwing”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters.

Daarnaast investeert Vlaanderen ook in de heraanleg van de Muidelaan, de bouw van een verkeersplein op de Afrikalaan en de aanleg van een keerlus in de Koopvaardijlaan. Dit is nodig om te zorgen voor een veilige aansluiting met de nieuwe Verapazbrug en een vlotte doorstroming van verkeer

Door de bouw van de Verapazbrug loopt de stadsring na de realisatie niet langer via Dok Noord en Zuid, wel via de Afrikalaan naar Dampoort. Dat zorgt voor enkele voordelen op verschillende plaatsen. Zo passeert er veel minder verkeer door de wijk Muide-Meulestede-Ham, Dok Noord wordt na de bouw van de brug autoluw en langs Dok Zuid rijdt na de bouw van de Verapazbrug enkel nog lokaal verkeer. Tenslotte zal het ook minder druk worden aan Dampoort doordat het verkeer over de Verapazbrug vlotter naar de R4 kan.

Het verkeersluw maken van Dok Noord en Zuid zorgt ook voor ruimte voor de toekomstplannen van De Lijn om tramlijn 4 te verlengen tot Dampoort.

Werken in 3 fasen

De werken aan de nieuwe brug en de heraanleg van de Afrikalaan en Koopvaardijlaan worden zo gefaseerd dat de hinder zo beperkt mogelijk blijft. Tijdens de eerste fase legt het Agentschap Wegen en Verkeer een nieuw verkeersplein aan in de Afrikalaan en een keerpunt in de Koopvaardijlaan. De werken in de eerste fase duren tot het einde van dit jaar. Als deze werken zijn afgelopen starten de werken van fase 2 in 2023 aan de Muidelaan. De bouw van de brug gebeurt in fase 3, die start in de zomer van 2022. Die fase loopt gedeeltelijk met de werken van fase 1 en fase 2. Als alles volgens plan verloopt rijden de eerste auto’s na de zomer van 2024 over de Verapazbrug.

Hinder blijft beperkt, steeds 1 rijbaan open voor verkeer

De werken van fase 1 worden eerst uitgevoerd op de rijbaan van de Afrikalaan richting Dampoort en schuiven na het bouwverlof van 2022 op naar de rijbaan van de Afrikalaan richting de Vliegtuiglaan. Het verkeer beschikt steeds over een rijstrook in iedere richting. Wel is er een omleiding voor fietsers richting Oostakker via de Koopvaardijlaan tijdens de werken van fase 1 aan de oostkant van de Afrikalaan. De onderdoorgang van de Antwerpsesteenweg naar Dampoort blijft afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de onderdoorgang aan de Land van Waaslaan.

Meer info?

Blijf op de hoogte van de werken via www.wegenenverkeer.be/verapaz en schrijf je in op de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief