Nieuws

7 april 2020

Werken op E314 in Leuven van start op 15 april 2020

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op woensdag 15 april met werken op de E314, ter hoogte van het viaduct van Wilsele. De werken gebeuren in het kader van het grote herinrichtingsproject ‘Leuven Noord’. Dankzij de ingrijpende werken zal het verkeer op de E314 en de wegen in de omgeving van de E314 vlotter en veiliger verlopen. Door de werken op de E314 zal het verkeer op de snelweg (en in de omgeving van de op- en afrittencomplexen van de E314) tot het najaar van 2021 gedurende lange periodes verkeershinder ondervinden.

Normaal gezien zouden de werken eind maart 2020 van start zijn gegaan. Omwille van de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad in het kader van het coronavirus, is de start opgeschoven naar april. Lydia Peeters, Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken, legt uit waarom: “Na de aankondiging van de maatregelen hebben verschillende aannemers beslist hun werken uit te stellen voor onbepaalde duur. Eind maart heb ik de sector van de wegenbouwers opgeroepen om zoveel mogelijk wegenwerken herop te starten. Er is nu immers veel minder verkeer. Het is een uitgelezen moment om een werf als deze, die normaal hinder zou veroorzaken, terug op te starten. Uiteraard zien we er strikt op toe dat alles op een veilige manier gebeurt en dat alle corona-maatregelen gerespecteerd worden.”

Werken later van start omwille van coronavirus

Normaal gezien zouden de werken eind maart 2020 van start zijn gegaan. Omwille van de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad in het kader van het coronavirus, is de start opgeschoven naar april.

Plaatsen signalisatie vanaf woensdagavond

Vanaf woensdag 8 april plaatst Wegen en Verkeer de markeringen en signalisatie voor de werken. Een week later, op woensdag 15 april, starten de werken zelf.

Leuven Noord: komend anderhalf jaar vier projecten in uitvoering

Door de vertraging die de werken hebben opgelopen, schuift ook de einddatum op. De werken duren volgens de huidige planning van april 2020 tot het najaar van 2021. In die periode voert Wegen en Verkeer vier projecten uit op de E314 in Leuven. Het viaduct van Wilsele wordt vernieuwd en verbreed, aan de kant waar het verkeer richting Lummen rijdt. Dat gebeurt in het kader van de aanleg van een spitsstrook tussen Herent en Aarschot, die in 2022 wordt aangelegd. Ook wordt een fiets- en autotunnel onder de snelweg aangelegd, ter hoogte van de Kessel-Losesteenweg in Wilsele. Wegen en Verkeer renoveert ten slotte drie bruggen en plaatst nieuwe geluidsschermen op verschillende locaties tussen Herent en Wilsele.

Anderhalf jaar lang vertragingen op de snelweg

De projecten worden gelijktijdig uitgevoerd om de hinder voor het verkeer zo beperkt mogelijk te houden. Toch hebben ze een grote impact op de weggebruiker. Ter hoogte van het viaduct van Wilsele moet het verkeer het komende anderhalf jaar over versmalde rijstroken, met een snelheidsbeperking van 50 km/u. Zodra de verkeersstromen opnieuw hun gebruikelijke proporties aannemen, verwachten we ernstige vertragingen in beide richtingen, zowel in de ochtend- als avondspits.

Lydia Peeters: “De werken zorgen het komende anderhalf jaar voor hinder, maar op lange termijn zijn de voordelen groot. Zowel voor de automobilist op de snelweg, die minder in de file staat eens de spitsstrook er ligt. Maar ook voor de mensen van Wilsele en Kessel-Lo, die via de tunnel onder de snelweg op een veilige manier kunnen fietsen, zonder langs de op- en afritten van de snelweg te moeten.”

Afsluitingen op- en afrittencomplex Wilsele/Kessel-Lo

Vanaf woensdag 15 april worden ook de opritten van de E314 richting Lummen en Brussel van het complex Wilsele/Kessel-Lo (nr. 20) afgesloten. Ze blijven volgens de huidige planning afgesloten tot de zomer van 2021. Vanaf vrijdagavond 17 april wordt ook de afrit komende van Lummen afgesloten. Deze afrit blijft volgens de huidige planning afgesloten tot begin 2021. Enkel de afrit komende van Brussel blijft altijd open, om ervoor te zorgen dat de handelaars in Wilsele en Kessel-Lo bereikbaar blijven tijdens de werken.

Alle info over de projecten en verkeershinder vindt u terug op: www.leuvennoord.be

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief