Nieuws

23 oktober 2023

Werken oprit bedrijventerrein Centrum-Zuid in Houthalen-Helchteren vanaf 23 oktober

Op maandag 23 oktober starten de voorbereidende werken aan de nieuwe oprit vanaf het bedrijventerrein Centrum-Zuid naar de autosnelweg E314. “Vandaag is er alleen een afrit van de snelweg naar het bedrijventerrein”, aldus Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Om de snelweg terug op te rijden, moeten alle auto’s en vrachtwagens langs de Grote Baan, met alle gevolgen van dien. Met deze ingreep verminderen de files op de Grote Baan en vergroot de veiligheid voor fietsers en voetgangers op de kruispunten. Bovendien is deze oprit straks cruciaal voor de ontsluiting van Centrum-Zuid tijdens de tunnelwerken. Voor de realisatie van de oprit voorzie ik een investeringsbedrag van 5 miljoen euro.” Tegen de zomer van 2024 moeten de werken klaar zijn.

Vlotte verbinding van en naar Centrum-Zuid

De nieuwe fietsverbinding tussen Centrum-Zuid en de fietssnelweg F74 werd eerder dit jaar afgewerkt. Nu wordt dus ook de (vracht)wagenontsluiting aangepakt. 

Minister Peeters: “Het bestaande kruispunt aan het op- en afrittencomplex, ter hoogte van de Carpoolparking, wordt uitgebreid en zal voortaan functioneren als een volwaardig 4-taks kruispunt met lichtenregeling. Via de op- en afritten kan je de E314 in beide richtingen bereiken. De bestaande verbinding vanaf de E314 uit Genk richting Centrum-Zuid blijft behouden. Voor het verkeer vanaf Centrum-Zuid richting Lummen wordt een bypass voorzien. Zo moeten deze chauffeurs niet via het lichtengeregeld kruispunt. Ter hoogte van de Rooten komt een rondpunt. De fietspaden langs de Grote Baan worden onder de bestaande brug geleid. Je zal de Grote Baan hier dus volledig conflictvrij kunnen kruisen. Vanaf hier zal je Centrum-Zuid voortaan ook met de fiets kunnen bereiken.”

Hinder beperkt tijdens voorbereidende werken

De voorbereidende werken veroorzaken weinig hinder. Eerst gaan we de zone waar de nieuwe oprit komt bouwrijp maken en bomen, struiken en overtollige grond wegdoen. Daarna volgt de aanleg van de riolering, de opbouw van de nieuwe rijweg en passen we de toegang naar de carpoolparking aan. Vervolgens beginnen we met de grondwerken en de aanleg van de fietslus onder de E314. De eerste 2 maanden werken we dus alleen in de berm langs de snelweg en onder de brug. Voor auto- en vrachtverkeer is er daardoor weinig hinder. Verkeer dat terug op de E314 wil invoegen richting Lummen, moet wel rekening houden met invoegend werfverkeer.

Ingrepen op korte termijn

Lydia Peeters: “Deze ingreep maakt deel uit van de zogenaamde winsten binnen het complex project Noord-Zuid Limburg. Dat zijn verbeteringen die we op korte termijn realiseren in afwachting van de herinrichting van de Noord-Zuidverbinding. Zo kunnen we nu al de bereikbaarheid van het bedrijventerrein verbeteren en garanderen en de verkeersdrukte op het kruispunt van de Meerstraat en Koolmijnlaan doen afnemen.” 

Vorig jaar besliste de Vlaamse Regering definitief dat er twee tunnels komen onder de Grote Baan in Houthalen-Helchteren en een trambus tussen Noord-Limburg en Hasselt. Nu worden die plannen verder geconcretiseerd. Zo krijgt het projectontwerp steeds meer vorm. Volgend jaar beslist de Vlaamse Regering over het zogenaamde projectbesluit: de vergunningen, het bestemmingsplan en het actieprogramma die nodig zijn om de tunnels en de aansluitingscomplexen te realiseren.

Meer info: noordzuidlimburg.be/centrumzuidwagen

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief