Nieuws

25 oktober 2021

West-Vlaamse bedrijf Soenen Golfkarton bouwt tweede vestiging in Dilsen-Stokkem

Sinds de jaren zestig maakt Soenen Golfkarton NV kartonnen dozen in het West-Vlaamse Hooglede, vanaf 2022 zal het bedrijf een tweede vestiging openen in Dilsen-Stokkem, Limburg. De oude Bekaertsite in Lanklaar krijgt vanaf 2022 een van de modernste fabrieken in zijn soort in Europa. De totale bebouwde oppervlakte bedraagt 132.500 m². De totale investering in het productiebedrijf bedraagt meer dan 120 miljoen euro. Eens de productie op volle toeren draait, zal deze duurzame onderneming minstens 200 jobs opleveren. De eerste steen werd gelegd in aanwezigheid van Vlaams minister en titelvoerend burgemeester Lydia Peeters.

Tweede vestiging

Elf jaar geleden besliste het West-Vlaamse Bekaert om zijn staalactiviteit in Lanklaar stop te zetten. Zo verloren 136 werknemers hun job. Het 18,5 hectare grote terrein werd in 2011 aangekocht door de familie Soenen. Onder hun impuls werd de voorbije jaren de volledige site afgebroken en gesaneerd. Nadat de vergunningsaanvraag werd ingediend, vergunde de Limburgse deputatie de realisatie van een duurzame fabriek voor de productie van golfkarton. “Waarom een tweede vestiging in Limburg?”, gaat Nathalie Soenen, vandaag HR-manager verder. “Geografische expansie ! Een kartonnen doos, hoe goedgemaakt ook (lacht) is niet echt duur maar volumineus en laat dus niet veel transportkosten toe. Een tweede vestiging biedt ook meer leveringszekerheid voor de klanten in geval van een rampscenario. Vandaag is de opbouw volop aan de gang voor de opstart van de golfkartonmachine in november 2022 . Er wacht ons een boeiende uitdaging in het Maasland. We kijken er alvast naar uit om daar een hecht team van medewerkers uit te bouwen voor onze duurzame onderneming.”

“De eerste steenlegging betekent een heugelijk dag vandaag voor de stad Dilsen-Stokkem. Het is ondertussen 10 jaar geleden dat de familie Soenen het voormalige bedrijventerrein van staaldraadproducent Bekaert kocht en de plannen voor een tweede vestiging van Soenen Golfkarton bekendmaakten”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “De afgelopen legislaturen maakten we in Dilsen-Stokkem werk van een sterk stadsontwikkelingsbeleid met ruimte voor economie en ondernemerschap. Nu trekken we opnieuw een belangrijke economische speler aan met één van de modernste fabrieken in zijn soort in Europa. Vlaanderen heeft vooruitstrevende en visionaire ondernemers zoals de familie Soenen nodig die de sprong durven wagen, die blijven ondernemen en innoveren en vooruit durven gaan. Welkom in Limburg!”

Toekomstindicator

“De oude Bekaert-site krijgt vanaf 2022 een van de modernste fabrieken in zijn soort in Europa”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka- KvK Limburg. “De totale bebouwde oppervlakte bedraagt 132.500 m² en de totale investering in het productiebedrijf bedraagt meer dan 120 miljoen euro. Eens de productie op volle toeren draait, zal de fabriek minstens 200 jobs opleveren. En die jobs zijn meer dan nodig. Want laat ons wel wezen. Wij zijn zeer verheugd met deze komst. Lange tijd werd gevreesd voor een economische crisis door de impact van de corona pandemie. Op dit moment ziet het er naar uit dat de Limburgse economie wel een tik heeft gekregen, maar geen structurele schade heeft opgelopen. Dat blijkt uit onze jaarlijkse Toekomstindicator. Daarbij wordt gekeken naar drie factoren die bepalend zijn voor de Limburgse ondernemingen: talent, innovatie en internationalisatie. Die indicatoren worden omgezet in punten. Limburg gaf in 2020 1,17 indicator punten prijs maar behoudt met 137,38 punten de op één na hoogste score in de voorbije tien jaar. Soenen Golfkarton zal er mede voor zorgen dat we in Limburg opnieuw punten pakken in plaats dat we er moeten inleveren.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief