Nieuws

16 november 2020

Zo ziet de fietsbrug over de Noord-Zuid in Helchteren-Noord er uit

De fietsbrug over de Noord-Zuid in Houthalen-Helchteren komt dichterbij. De brug komt er als snelle ingreep binnen het complex project van de Noord-Zuidverbinding (N74). De fietsbrug zal in Helchteren-Noord de fietssnelweg F74 volgen. Vandaag moeten fietsers daar de Grote Baan oversteken, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. 

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is tevreden: "We zetten met deze Vlaamse Regering enorm in op veilige en comfortabele fietsinfrastructuur. Het wegwerken van gevaarlijke punten is daarbij een belangrijke prioriteit. En we gaan snel vooruit: kort na de zomer starten de werken al. Een veilige oversteek voor voetgangers en fietsers is dus niet meer veraf. Hiermee wordt dan ook meteen de eerste quick win gerealiseerd."

De fietssnelweg F74 kruist de Grote Baan (N715) in Helchteren-Noord. De fietsbrug moet de veiligheid en het comfort van de fietssnelweg verhogen. Het is één van de 'winsten' van het complex project Noord-Zuidverbinding Limburg die versneld uitgevoerd zullen worden in afwachting van een duurzame oplossing voor de Noord-Zuidverbinding. Andere winsten zijn de betere bereikbaarheid van het bedrijventerrein Centrum-Zuid en betere fietsinfrastructuur langs de Grote Baan in Houthalen-Helchteren.

Eerste beelden van de nieuwe fietsbrug zijn klaar en te bekijken

Ondertussen is ook het eerste ontwerp van de fietsbrug klaar. Marijn Struyf, woordvoerder van De Werkvennootschap, de organisatie die het complex project Noord-Zuidverbinding Limburg samen met het Departement Omgeving, coördineert: "Het eerste ontwerp voor de fietsbrug ligt op tafel en werd door het studiebureau Studio NZL omgezet in een aantal eerste 'levensechte beelden' zodat iedereen goed kan zien hoe de brug er zal uitzien. De beelden zijn verwerkt in een filmpje dat iedereen vanaf vandaag kan bekijken op www.noordzuidlimburg.be/fietsbrug."

Belangrijke stap gezet

Deze week keurde de projectgroep van Vlaamse administraties, de gemeente Houthalen-Helchteren, VVM De Lijn en de provincie Limburg de 'unieke verantwoordingsnota' goed. Daardoor komt de fietsbrug over de Noord-Zuid in Houthalen-Helchteren nu concreet in zicht. "We vinden het belangrijk om snel te schakelen. Alle partners zitten op dezelfde lijn en dus kunnen we concrete stappen nemen om de brug ook echt te beginnen bouwen kort na de zomer van volgend jaar. De werken zullen zo’n zeven maanden duren." aldus Struyf

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief