Nieuws

22 september 2020

Zwijndrecht en Burcht krijgen eerste Oosterweel geluidsschermen

Rinkoniên, de aannemer van de Oosterweelwerken Linkeroever & Zwijndrecht, is midden september gestart met het plaatsen van geluidsschermen langs de E17. Deze 8,5 meter hoge schermen vormen samen met de vernieuwing van de rijbanen tussen Zwijndrecht en Kruibeke een nieuwe stap richting een stillere en meer leefbare omgeving.

De geluidsschermen maken deel uit van de afspraken die de Vlaamse overheid en de gemeente Zwijndrecht in 2017, in het kader van het Toekomstverbond, met elkaar maakten. De nadruk lag daarbij op het verbeteren van de lokale leefbaarheid door een aantal geluidswerende maatregelen.

Steven Vervaet, schepen bij de gemeente Zwijndrecht: “We hebben ons als gemeente sterk ingezet om de leefbaarheid voor onze inwoners te verbeteren. Daaruit kwam een belangrijk engagement van Lantis en de Vlaamse regering om de geluidsoverlast met 10dB te verminderen. De resultaatsverbintenis werd contractueel vastgelegd en deze geluidsschermen zijn een volgende stap in het nakomen van dat engagement.”

Naast de schermen zorgt ook het vernieuwde, geluidsarme wegdek van de E17 tussen Kruibeke en Zwijndrecht voor een vermindering van het omgevingsgeluid. Dat wegdek werd midden juli, een jaar sneller dan voorzien, in gebruik genomen.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “De aannemer en Lantis maakten in het voorjaar van een onvoorziene verkeersluwe periode gebruik om een werf met veel verkeersimpact versneld uit te voeren. Dankzij die creativiteit en wil tot samenwerking kunnen de bewoners van Zwijndrecht, Burcht en Linkeroever sneller van een stillere omgeving genieten.”

En het stopt niet na deze maatregelen. Intendant Alexander D’Hooghe vult aan: “De komende jaren wordt hier nog 4,8 kilometer aan zeer hoogwaardige geluidsschermen en 8 kilometer aan geluidsbermen geplaatst. Deze maken deel uit van een breder ecologisch en landschappelijk project. Verkeersveiligheid en een vlottere mobiliteit zijn binnen het Oosterweelproject onlosmakelijk verbonden met verhoging van de leefbaarheid.”
De eerste geluidsschermen binnen het Oosterweelproject zullen tegen midden november geplaatst zijn. De aannemer is enkele dagen geleden gestart ter hoogte van het complex in Kruibeke en werkt zo naar de oprit in Zwijndrecht toe.

“Het is een technisch huzarenstukje”, zegt Jaap Geuze, disciplineleider bij aannemersconsortium Rinkoniên. “Geluidsschermen van 8,5 meter hoog vangen veel wind, waardoor een stevige fundering nodig is. In het najaar van 2019 trilden we daarvoor reeds 800 funderingspalen van 7 meter lang in de grond. Het glas zelf is zo’n 2,4 cm dik, bijzonder sterk en buigzaam.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief