Nieuws

23 mei 2019

Buitengewoon Limburg: Maak van Limburg een digitale best practice

Het Belang van Limburg | Interview met Lydia Peeters, Lijsttrekker Vlaams Parlement, en Laurence Libert, 3de plaats Vlaams Parlement

Open Vld trekt volop de kaart van innovatie en digitalisering, nietwaar?

Laurence: “Helemaal juist. Wij zijn vooruitgangsoptimisten: wetenschap en innovatie zijn voor ons dé sleutel tot vooruitgang op sociaal, economisch en maatschappelijk vlak. België, Vlaanderen én Limburg hebben heel wat troeven, maar er is nog altijd een kloof met de toplanden. Onze ambitie is om Vlaanderen in de top vijf van innovatieve regio’s te brengen. De voorbije legislatuur zetten we al heel wat stappen vooruit. Nog nooit werd er meer geïnvesteerd in wetenschap en innovatie.”

Lydia: “De overheid wordt steeds digitaler en dat is een kans om de efficiëntie en klantgerichtheid van de overheid te verbeteren. Daarom is het belangrijk dat elk digitaliseringsproject als opportuniteit aangewend wordt om de procedures voor de burgers en intern voor de overheid sterk te vereenvoudigen. Een echte vereenvoudiging betekent vaak de regelgeving eenvoudiger maken.”

Welke mogelijkheden zien jullie voor digitalisering binnen de overheid?

Laurence: “De quick wins liggen duidelijk bij de documentenstroom. Alle sociale documenten om een werknemer aan te werven moeten gedigitaliseerd worden. Lastenverlagingen voor eerste aanwervingen, 55-plussers, … Dat moet toch automatisch toegekend kunnen worden? Administratieve vereenvoudiging door digitalisering moet een prioriteit worden voor de volgende regering. Dat zou trouwens ook de competitiviteit van onze ondernemingen bevorderen.”

Hoe ver staat Limburg op het vlak van digitalisering?

Laurence: “Limburg is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke digitale hub met campussen zoals Droneport, Corda Campus, het incubatorennetwerk en onderwijsinstellingen zoals UHasselt, PXL en UCLL die samen met het secundair onderwijs steeds meer inzetten op digitale en STEM-gerelateerde opleidingen.”

Lydia: “We kunnen hiermee in Limburg een echte best practice worden. Hiermee versterken we ons digitaal profiel waardoor we onze provincie als digitale hub verder kunnen uitbreiden. We staan op vele vlakken nog maar aan het begin van de digitale evoluties.”

Welke plannen hebben jullie dan nog voor digitaal Limburg?

Lydia: “Een overheid dient in haar dienstverlening haar burgers en ondernemingen centraal te zetten. We kennen allemaal de voorbeelden van de Limburgse treinstations waar je geen tickets meer kan kopen, gemeentelijke diensten die in (kleine) gemeenten niet of nauwelijks ’s avonds open zijn, het oerwoud aan subsidies waarin een kat haar jongen niet terugvindt. Tegelijk leven we in een land met een overheidsbeslag dat nog steeds 52,6 procent bedraagt. Een goede, snelle en transparante dienstverlening is het minste wat hier tegenover mag staan.”

Laurence:“Daarom ijveren we voor een ééngemaakt digitaal loket – in de vorm van een app – waarin alle bestaande applicaties worden gekoppeld. Hasselt is voor ons de ideale proeftuin voor dit soort app. Als provinciehoofdstad moeten we het goede voorbeeld geven en werken aan de digitalisering van onze provincie. Deze app zou de ruggengraat vormen van een directe en gemakkelijke manier voor de burger om contact te hebben met zijn of haar gemeente en intercommunale. Doe je een melding over zwerfvuil? Dan komt dat bij de gemeente toe. Doe je melding over een kapotte straatlamp? Dan komt dat automatisch bij Fluvius aan. Gedaan met van het kastje naar de muur gestuurd worden. Het is niet aan de burgers om de juiste overheidsdienst te vinden. Het is aan de overheid om zich efficiënt te organiseren.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief