Nieuws

26 maart 2019

Digitale meter volgende week ongewijzigd ter stemming

Belga | De aanpassing aan het energiedecreet die nodig is voor de invoering van de digitale meter wordt volgende week ongewijzigd ter stemming voorgelegd aan de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. De VREG, die maandag een kritisch advies afleverde, moet nu vooral zorgen dat er een goed alternatief voor de terugdraaiende teller wordt uitgewerkt, valt te horen bij de meerderheid.

De Vlaamse regulator VREG heeft twee punten van kritiek bij het energiedecreet. Eigenaars van zonnepanelen die voor eind 2020 worden geplaatst, kunnen in dat decreet kiezen. Ofwel blijven ze voor vijftien jaar in het oude systeem - inclusief prosumententarief en een virtueel terugdraaiende teller - ofwel stappen ze in een nieuwe tariefstructuur, waarbij nettarieven worden aangerekend of basis van wat ze effectief op het net zetten en eraf halen. Volgens de regulator is daarbij sprake van discriminatie tussen wie voor en na 2020 zonnepanelen plaatst, tussen eigenaars van zonnepanelen met een installatie jonger of ouder dan vijftien jaar en tussen eigenaars van zonnepanelen en andere gebruikers van het distributienetwerk. Daarnaast is er volgens de VREG een bevoegdheidsoverschrijding, omdat enkel de regulator zeggenschap heeft over het distributienettarief.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) wijst erop dat het advies niet bindend is. "Het is spijtig dat de VREG het rendement voor zonnepaneleneigenaars niet wil garanderen", zegt ze. "Aanvankelijk wilden ze dit wel tot eind 2020. Inmiddels zijn ze zelfs totaal tegen het principe."

Volgens Andries Gryffroy van N-VA is er geen sprake van discriminatie. "Er is bovendien een Europese directieve op komst die duidelijk zegt dat een tarief een bepaalde groep van gebruikers niet plots mag bruuskeren", zegt hij. "Als we deze regeling niet hadden uitgewerkt, was de verkoop van zonnepanelen stilgevallen. De VREG moet nu vooral zorgen dat er een nieuw intelligent systeem komt, waarvoor mensen graag kiezen."

Rob Beenders (Sp.a) vindt dat mensen die zonnepanelen overwegen nu opnieuw in onzekerheid terechtkomen. Toch is hij op dit moment niet van plan om een advies bij de Raad van State te vragen vóór de tekst in de plenaire komt, zoals hij vorige week in commissie overwoog. "Wij willen geen remmende factor zijn", zegt Beenders. "Dan zouden we een politieke discussie kunnen krijgen waarin wij het verwijt krijgen de transitie naar hernieuwbare energie tegen te houden."

Johan Danen van Groen houdt die adviesaanvraag nog "in beraad". "Niemand heeft iets aan een kaduke regeling", stelt hij.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief