Nieuws

9 mei 2023

Vernieuwde Stationsstraat in As open voor fietsers en verkeer

“Meer comfort en veiligheid voor functioneel en recreatief fietsverkeer”

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft de werken in de Stationsstraat (N723) van As afgerond. De weggebruikers beschikken nu over nieuwe, vrijliggende fietspaden en een vernieuwde rijweg tussen het gemeentehuis en Station As. Samen met Tom Seurs, burgemeester van As en Jo Santermans, schepen voor Mobiliteit van As, huldigde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters de Stationsstraat vandaag officieel in.

Vandaag wordt er meer gefietst dan ooit en de diversiteit op onze fietspaden blijft toenemen. Denk maar aan de komst van de speedpedelec of de opmars van de elektrische fiets. Minister Peeters heeft van de fiets een echte topprioriteit gemaakt in haar beleid, zo stelde ze recent ook een nieuwe Fietsambitie voor Vlaanderen voor.

Nog nooit werd er zoveel geïnvesteerd in fietsinfrastructuur. Ook in As werden er afgelopen jaren werken uitgevoerd denk o.a. de vernieuwing de André Dumontlaan – Dorpsstraat (N730) in het centrum. Ook installeerde AWV een fietsteller in As. 

“Fietstelpalen hebben een motiverende functie. De tikkende teller op het display bekroont elke nieuwe fietser die voorbij komt, maar geeft ook het signaal aan de omgeving dat fietsen een bewuste en slimme mobiliteitskeuze is. In As werden er sinds mei 2022 maar liefst 203.834 fietsers geteld”, vertelt Peeters.

Meer comfort en veiligheid voor fietsverkeer

De stationsstraat in As was dringend aan vernieuwing toe, vooral de fietsinfrastructuur was niet meer veilig. De vernieuwing van de fietspaden zorgt voor meer comfort en veiligheid op een belangrijk fietstraject.

“Ze zijn nu 2 meter breed en geasfalteerd. Een brede groenstrook scheidt ze bovendien van de rijweg. De fietspaden langs de Stationsstraat zijn onderdeel van het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF), dat functionele fietsverplaatsingen (o.a. woon-werkverkeer) wil faciliteren”, aldus minister Peeters. “Bovendien sluiten de fietspaden aan op het recreatief fietsroutenetwerk van de ‘Mijnstreek’ en op de fietssnelweg F75, de Kolenspoorroute richting Maaseik, ter hoogte van het voormalig treinstation.”

De gemeente As en AWV behouden de bestaande bomen langs het tracé . In die zone zal het fietspad achter de bomenrij liggen.

Nieuwe toplaag rijweg

Omdat de rijweg nog in relatief goede staat verkeerde, vernieuwde AWV enkel de toplaag asfalt. Het paste de rijstroken aan tot de gangbare 3 meter.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief