Nieuws

9 februari 2024

Vlottere ochtendspits voor pendelaars E314

Minister Lydia Peeters en een verkeersleider van het Vlaams Verkeerscentrum openen op vrijdag 9 februari officieel de spitsstrook op de E314 richting Leuven/Brussel. De 9,2 kilometer lange spitsstrook begint net voorbij de oprit Aarschot (nr. 22) en loopt tot net voor de afrit van het Vuntcomplex (nr. 20 Wilsele). De extra rijstrook zorgt voor meer capaciteit tijdens de ochtendspits en moet het spitsverkeer richting Leuven/Brussel wat vlotter trekken. De aanleg van de twee spitsstroken van de E314 kostte in totaal twaalf miljoen euro.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Vandaag krijgt de pendelaar een spitsstrook voor een vlottere ochtendspits richting Leuven en Brussel. Dit brengt het aantal spitsstroken in Vlaanderen op acht. Op drukke momenten, tijdens de avond- of ochtendspits en bij evenementen, zorgt de spitsstrook voor extra capaciteit zodat het verkeer vlotter kan doorrijden. Ik ben verheugd dat het rapport van het Verkeerscentrum het nut aantoont van de spitsstrook die we twee jaar geleden hier aanlegden richting Limburg. Deze investering rendeert.”

Tweede spitsstrook voor E314

Op 25 februari 2022 opende minister Peeters al de 10,8 kilometer lange spitsstrook richting Aarschot/Lummen. De spitsstrook richting Limburg begint net voorbij het viaduct van Wilsele en loopt tot net voor het op- en afrittencomplex van Aarschot.

Wat is een spitsstrook?

Een spitsstrook is een extra rijstrook aan de rechterkant van de snelweg. Op drukke momenten, tijdens de avond- of ochtendspits en bij evenementen, zorgt de spitsstrook voor extra capaciteit zodat het verkeer vlotter kan doorrijden. Als de spitsstrook open is, geldt ze als de meest rechtse rijstrook. De dynamische borden boven de snelweg geven aan wanneer de spitsstrook open is of niet: een groene pijl betekent dat je de spitsstrook mag gebruiken, bij een rood kruis is de spitsstrook gesloten. Dan doet de spitsstrook dienst als pechstrook en is het verboden ze te gebruiken.

Acht spitsstroken in Vlaanderen actief

Zodra de spitsstrook op de E314 richting Leuven/Brussel in dienst genomen is, zullen er in Vlaanderen acht spitsstroken in gebruik zijn. De spitsstrook op de E314 richting Brussel is specifiek gericht op de ochtendspits, net zoals de spitsstrook op de E17 richting Antwerpen tussen De Pinte en Zwijnaarde. De twee spitsstroken (een, per rijrichting) op de E313 Beringen - Lummen zijn in de eerste plaats bedoeld om de ochtend- en de avondspits te verlichten. Alle andere spitsstroken zijn op de avondspits gericht.

Monitoring met meetpunten en verkeerscamera’s

De spitsstrook is een onderdeel van het dynamisch verkeersbeheer van het Vlaams Verkeerscentrum dat draait op heel wat technische infrastructuur en datagestuurde softwaretechnologie. Dankzij een uitgebreid systeem van 48 meetpunten in het wegdek, 14 verkeerscamera’s en data uit navigatiesystemen kennen de verkeersleiders op elk moment de actuele verkeerssituatie op het traject van de E314.

Overal op de Vlaamse snelwegen zitten er meetlussen in het wegdek. Zodra ze geactiveerd worden door passerend verkeer, sturen ze in ‘real time’ basisinformatie door naar het datacenter van het Verkeerscentrum: data met betrekking tot verkeersvolume, snelheid en het type voertuig.

Smalle middenberm met ingewerkte verlichtingspalen

Om de spitsstroken van de E314 aan te leggen moest er ruimte gecreëerd worden op de snelweg. In plaats van ruimte in te nemen naast de weg, werd de snelweg zelf herschikt. De middenberm werd vervangen door een volledig nieuw type, waarbij de verlichtingspaal bovenop de betonnen veiligheidsstootband staat. De ruimte die we hier winnen, werd gebruikt om de pechstrook te verbreden tot een volwaardige rijstrook. Naast de snelweg kwamen in totaal voor beide richtingen 29 nieuwe pechhavens. Wanneer de spitsstrook open is, kunnen auto’s met pech op een veilige manier uitwijken naar deze havens.

Onderhoud over 13 km

Wegen en Verkeer combineerde de aanleg van de spitsstrook richting Lummen met een grondig onderhoud. Met de opening van de spitsstrook voor de rijrichting Leuven/Brussel is de vernieuwingsoperatie van de E314 nu helemaal afgerond.

Lees meer: 

Vlottere avondspits naar Limburg: spitsstrook op E314 officieel geopend - Lydia Peeters

Spitsstrook E314 richting Brussel: veertien borden met ‘rijstrooksignalisatie’ opgehangen - Lydia Peeters

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief