Nieuws

7 februari 2024

Al 37 snelwegparkings beveiligd en vernieuwd

Aan de snelwegparkings langs de E313 starten vandaag/woensdag de grondwerken voor uitbreidingswerkzaamheden. Met de dinsdag geopende snelwegparking in Jabbeke zijn er de afgelopen jaren 37 parkings vernieuwd en beveiligd. Samen met de investeringen van de concessiehouders werd er door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) 75,5 miljoen euro in de snelwegparkings geïnvesteerd.

"De groei in vrachtverkeer, de opmars van elektrisch rijden en de nood aan extra beveiliging stellen nieuwe eisen aan onze snelwegparkings", aldus Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD). "Om aan die eisen tegemoet te komen, werkt AWV onder mijn impuls aan de volledige vernieuwing van maar liefst 18 dienstenzones op 11 locaties langs autosnelwegen."

In totaal komen er in Vlaanderen 255 extra parkeerplaatsen bij voor vrachtwagens. Bij het ontwerp van de vernieuwde parkings ging er extra aandacht naar de veiligheid door voldoende verlichting te voorzien, camerabewaking te installeren en een duidelijke scheiding tussen vracht- en personenwagens in te voeren. Het comfort van de parkings stijgt zowel voor de bestuurders van personenauto's als vrachtwagens door meer ontspanningsmogelijkheden en meer en beter sanitair.

Ook in het kader van de transmigratieproblematiek worden er op 25 parkings op 14 locaties extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo wordt er extra hekwerk geplaatst, laaggroeiend struikgewas verwijderd en komt er ook camerabewaking. Dat moet voorkomen dat transmigranten er in geparkeerde vrachtwagens glippen. In de jaren 2022 en 2023 werden er respectievelijk 7.697 en 859 meldingen gedaan waarbij een transmigrant gesignaleerd werd op een parking die in het beheer is van AWV.

Lees meer:

Vernieuwde snelwegparkings in Jabbeke ingehuldigd: Wegen en Verkeer investeert volop in duurzame, veilige en comfortabele snelwegparkings

Minister Lydia Peeters investeert dit jaar 10 miljoen euro in beveiliging snelwegparkings

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief