Nieuws

30 september 2017

Nog geen subsidieaanvragen voor herbestemming van kerken

Intussen vonden drie oproepen plaats waarbij gemeenten en kerkbesturen een begeleid haalbaarheidsonderzoek konden aanvragen voor een volledige herbestemming of nevenbestemming. Voor de eerste twee oproepen werd intussen 178.112,00 euro toegekend aan onderzoekspremies voor haalbaarheidsonderzoeken voor beschermde kerken en 105.647,52 euro subsidies voor haalbaarheidsonderzoeken voor niet-beschermde kerken. Uit de derde oproep blijken in totaal 16 kerken geselecteerd voor verder onderzoek.

“In totaal werd nog maar in 7 van de 28 dossiers uit de eerste en tweede oproep een eindrapport goedgekeurd door de gemeenten. De begeleiding door het projectbureau eindigt daarmee formeel. Daarna is het de exclusieve verantwoordelijkheid van het betrokken kerk- en gemeentebestuur om een initiatief te nemen voor het opstarten van een definitieve realisatie.

Tot op heden zijn echter nog geen subsidieaanvragen ingediend voor uitvoeringsdossiers. Wel plant het projectbureau in het najaar 2017 een bevraging van de kerk- en gemeentebesturen waarmee het heeft samengewerkt om te peilen naar de stand van zaken”, aldus Vlaams Parlementslid Lydia Peeters. “Ik kijk alvast uit naar de resultaten en zal het verder opvolgen. De herbestemming van kerken is een belangrijk thema, maar kost uiteraard veel tijd en geld. Een eerste set van goede uitvoeringsdossiers is daarom een belangrijke stap naar een implementatie van herbestemmingen in heel Vlaanderen.”

Hier vindt u mijn vraag en het antwoord van de minister terug, alsook de bijlage bij het antwoord.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief